{"id":597,"date":"2020-07-23T11:39:29","date_gmt":"2020-07-23T11:39:29","guid":{"rendered":"https:\/\/empathy.se\/?p=597"},"modified":"2023-09-01T18:34:05","modified_gmt":"2023-09-01T18:34:05","slug":"valj-ratt-brod","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/empathy.se\/valj-ratt-brod\/","title":{"rendered":"V\u00e4lj r\u00e4tt br\u00f6d"},"content":{"rendered":"

Br\u00f6d och andra kolhydratrika livsmedel utg\u00f6r en viktig del av kosten. De ger oss energi s\u00e5 att vi orkar prestera och kan bygga muskler. Idag finns det flera specialdieter som utesluter br\u00f6d men det rekommenderas fortfarande<\/a> av de flesta dietister och tr\u00e4nare. Oaktat detta \u00e4r br\u00f6d riktigt gott. Det kan nog de flesta av oss h\u00e5lla med om. D\u00e4remot g\u00e4ller det att v\u00e4lja bra och n\u00e4ringsrika alternativ.<\/strong><\/p>\n

Fullkorn och os\u00f6tat<\/h2>\n

Grundl\u00e4ggande vid val av br\u00f6d att \u00e4ta i vardagen \u00e4r att fullkorn generellt sett \u00e4r b\u00e4ttre \u00e4n vitt br\u00f6d som lutar mer \u00e5t ”tomma kalorier”. Fullkornsbr\u00f6d d\u00e4remot har h\u00f6gre halter av fibrer, mineraler, vitaminer, protein och fett eftersom allt detta sitter i fr\u00f6 och skal. Det bidrar till b\u00e4ttre m\u00e4ttnad och magh\u00e4lsa. Undvik g\u00e4rna s\u00f6tade br\u00f6dsorter som ger ett \u00f6kad s\u00f6tsug och kan skapa onda cirklar.<\/p>\n

Mjukt eller h\u00e5rt<\/h2>\n

M\u00e5nga av de h\u00e4lsosamma aspekter vi letar efter i br\u00f6d \u00e5terfinns oftare i kn\u00e4ckebr\u00f6d \u00e4n i mjukt br\u00f6d. F\u00f6r dig som vill \u00e4ta balanserat kan det d\u00e4rf\u00f6r vara id\u00e9 att byta ut det mjuka br\u00f6det mot h\u00e5rt. Kn\u00e4ckebr\u00f6d \u00e4r dessutom n\u00e5got av det svenskaste som finns. Det har sin naturliga plats p\u00e5 bordet vid jul och midsommar. Numera finns h\u00e5rt br\u00f6d \u00e4ven att k\u00f6pa online i alla m\u00f6jliga varianter.<\/p>\n

Surdegsbr\u00f6d<\/h2>\n

Surdegsbr\u00f6d har under de senaste \u00e5ren blivit allt mer popul\u00e4rt<\/a> och har vunnit \u00f6ver m\u00e5nga br\u00f6d\u00e4lskare med sin unika smak och textur. Men vad \u00e4r det som g\u00f6r surdegsbr\u00f6d s\u00e5 speciellt? Ut\u00f6ver dess distinkta smak finns det flera anledningar till varf\u00f6r m\u00e4nniskor v\u00e4ljer att \u00e4ta surdegsbr\u00f6d. I denna artikel utforskar vi dessa anledningar och varf\u00f6r surdegsbr\u00f6d \u00e4r mer \u00e4n bara ett br\u00f6d \u2013 det \u00e4r en upplevelse f\u00f6r dina sinnen och din h\u00e4lsa.<\/p>\n

F\u00f6rb\u00e4ttrad Smak och Arom<\/h2>\n

En av de mest framtr\u00e4dande egenskaperna hos surdegsbr\u00f6d \u00e4r dess rika och komplexa smakprofil. J\u00e4sningen av surdegen ger br\u00f6det en naturlig s\u00f6tma och en subtil sur smak som \u00e4r sv\u00e5r att hitta i andra typer av br\u00f6d. Den l\u00e5nga j\u00e4sprocessen till\u00e5ter ocks\u00e5 smakerna att mogna och utvecklas, vilket resulterar i ett br\u00f6d med djup och nyanserad smak. M\u00e5nga br\u00f6d\u00e4lskare v\u00e4ljer surdegsbr\u00f6d f\u00f6r dess karakteristiska smak som inte kan replikeras med andra j\u00e4smedel.<\/p>\n

B\u00e4ttre Matsm\u00e4ltning<\/h2>\n

Surdegsbr\u00f6d erbjuder f\u00f6rdelar f\u00f6r matsm\u00e4ltningen som inte finns i andra br\u00f6dtyper. Under den l\u00e5ngsamma j\u00e4sningsprocessen bryter de naturliga j\u00e4sterna och bakterierna ner delar av mj\u00f6let och glutenet. Detta kan g\u00f6ra br\u00f6det l\u00e4ttare att sm\u00e4lta f\u00f6r vissa m\u00e4nniskor, s\u00e4rskilt de som har k\u00e4nslighet f\u00f6r gluten. De naturliga probiotiska kulturerna i surdegsbr\u00f6d kan ocks\u00e5 bidra till en balanserad tarmflora och en frisk mag-tarmkanal.<\/p>\n

L\u00e4gre Glykemiskt Index<\/h2>\n

Surdegsbr\u00f6d har generellt sett ett l\u00e4gre glykemiskt index (GI) j\u00e4mf\u00f6rt med br\u00f6d som \u00e4r bakat med kommersiell j\u00e4st. Detta betyder att surdegsbr\u00f6d orsakar en l\u00e5ngsammare och mer stabil \u00f6kning av blodsockret efter m\u00e5ltiden. Detta kan vara s\u00e4rskilt f\u00f6rdelaktigt f\u00f6r personer som f\u00f6rs\u00f6ker reglera blodsockerniv\u00e5erna och undvika snabba blodsockerh\u00f6jningar och krascher.<\/p>\n

H\u00f6g N\u00e4ringsprofil<\/h2>\n

Surdegsbr\u00f6d \u00e4r ofta bakat med hela korn eller n\u00e4ringsrika mj\u00f6lsorter, vilket ger br\u00f6det en h\u00f6g n\u00e4ringsprofil. Det kan vara en k\u00e4lla till fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter som \u00e4r viktiga f\u00f6r att st\u00f6dja en h\u00e4lsosam livsstil. Dessutom kan den l\u00e5nga j\u00e4sprocessen \u00f6ka n\u00e4ringsupptaget och bryta ner antinutritionella \u00e4mnen i mj\u00f6let, vilket kan f\u00f6rb\u00e4ttra kroppens f\u00f6rm\u00e5ga att absorbera n\u00e4rings\u00e4mnen.<\/p>\n

F\u00f6rknippat med Tradition och Hantverk<\/h2>\n

Att baka surdegsbr\u00f6d kr\u00e4ver tid, t\u00e5lamod och hantverksskicklighet. M\u00e5nga m\u00e4nniskor v\u00e4ljer att \u00e4ta surdegsbr\u00f6d inte bara f\u00f6r dess smak och h\u00e4lsof\u00f6rdelar, utan ocks\u00e5 f\u00f6r den djupa f\u00f6rbindelsen med tradition och gammaldags hantverk. Att \u00e4ta surdegsbr\u00f6d kan k\u00e4nnas som en \u00e5terkoppling till det s\u00e4tt v\u00e5ra f\u00f6rf\u00e4der bakade br\u00f6d p\u00e5, vilket ger en extra dimension till m\u00e5ltiden.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Br\u00f6d och andra kolhydratrika livsmedel utg\u00f6r en viktig del av kosten. De ger oss energi s\u00e5 att vi orkar prestera och kan bygga muskler. Idag finns det flera specialdieter som utesluter br\u00f6d men det rekommenderas fortfarande av de flesta dietister och tr\u00e4nare. Oaktat detta \u00e4r br\u00f6d riktigt gott. Det kan nog de flesta av oss […]<\/p>\n","protected":false},"author":136,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[3,5],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/597"}],"collection":[{"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/136"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=597"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/597\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":727,"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/597\/revisions\/727"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=597"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=597"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/empathy.se\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=597"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}