Skönhetsideal

Skönhetsideal har funnits i många kulturer och genom stora perioder i historien. Och det viktiga med detta är det faktum att vi ser stora variationer genom alla århundraden som lett oss fram till idag. Vi kan bara spekulera hur skönhetsidealet kommer att se ut i framtiden, men på vägen dit gäller det att vi alla lär oss mer om vad som orsakar skönhetsideal och att veta att personer fortfarande kan vara vacker utan att passa detta ideal.

Skönhetsideal är kulturellt betingat och representerar ofta värderingar. Går vi tillbaka i tiden då skönhetsidealet för kvinnor var betydligt mer robust kan man ju fråga sig hur detta uppstod. För att förstå detta måste vi även titta på samhället detta ideal fanns i och vilka utmaningar de möttes av i vardagen. Att kunna bygga upp en fylligare kropp var ofta ett tecken på att man hade tillgång till tillräckligt med mat och var i god hälsa, vilket var bra förutsättningar för att få barn.

Tittar vi på de skönhetsideal som finns idag kan man många gånger fråga sig hur det blev så annorlunda. Det finns många åsikter till varför vi har det ideal vi har idag, men tittar man på det rent psykologiskt har det tydliga effekter på unga människor. På nyhetssajten TIME skrev man bland annat om en artikel varför Instagram är det värsta formen av social media för mental hälsa. Där kan man se en oändlig ström av personer som tar de bästa möjliga bilderna av sig själv, och få kan undgå att jämföra dem med sig själv.

Saker som detta är varför kliniker som bland annat Citadellkliniken alltid är väldigt noga med att försöka utfärda personers anledningar till att vilja förändra hur de ser ut. Om det finns tecken på allvarliga psykiska besvär som lett dem till detta steg i livet ser de till att upprätthålla etiken i sitt yrke och kan istället rekommendera att de vänder sig till en psykolog för hjälp med sin självbild.

Media har en väldigt start påverkan idag då det är så enkelt att bombardera befolkningen med bilder på ”perfekta” män och kvinnor. När dessa bilder sedan går genom digital redigering för att skapa orealistiska ideal nästan ingen kan uppnå naturligt kan man absolut göra argumentet att skönhetsideal lätt kan göra mer ont än gott.