Äta rätt
Finns det något svårare än att alltid äta rätt? Hur kan det komma sig att alla söta och smaskiga frestelser är det som är fel för våra kroppar? Och hur gör man för att göra grönsaker och rotfrukter till frestelser?
Vi vet ju hur vi skall äta. Sedan vi varit små har vi lärt oss att äta enligt tallriksmodellen. Vad är det då som gör att vi ändå i så stor utsträckning istället väljer pizza eller hamburgare till middag?
Anledningen är troligen att vi inte lärt oss att anrätta grönsaker på ett smakfullt sätt. Grönsaker och rotfrukter är mycket goda födoämnen om vi hittar bra sätt att anrätta dem. Bra är naturligtvis att bara skära upp dem rå – inga näringsämnen har då kokat bort. Men, visst blir man lite trött på att gnaga sallad.
Här kommer ett mycket bra recept på fyllda paprikor!
Det här behöver du:
- 4 stora paprikor
- 1 till 1,5 lök (gul)
- lite olivolja
- salt och peppar
- spiskummin och kanel (bara några kryddmått)
- vitlök (går att utesluta om du inte gillar den kryddan)
- 400 gram färs av nöt, gris eller lamm
- några matskedar vetemjöl
- tabasco, vinäger, soja
- god lagrad ost
Gör så här:
Rensa paprikorna och dela på dem. Sätt dem på en plåt. Gnid in dem med lite olivolja. Sen in i ugnen med dem. Gradtalet skall vara 225 grader. Låt paprikahalvorna grädda i cirka 25 min.
Under tiden som paprikorna gräddas mjuka hackar du löken och vitlöken och steker tillsammans med färsen i en stekpanna. När köttfärsen är genomstekt strör du över vetemjölet och tillsätter resten av ingredienserna. Spar osten till topping.
Sen fyller du de nu mjuka paprikahalvorna och sätter in allt igen i ugnen. Nu behövs bara några minuter. Man ser när osten smält.