Omställning vid graviditet
I väntan på att få bli en förälder sker det väldigt stora förändringar. Det är 9 hektiska månader som kan vara jobbigt för kroppen och förhållandet. Det sker flera omställningar.
För det första kan det vara svårt att ens bli gravid. En del har problem med fertiliteten, andra kan ha hormonrubbningar eller så är det miljön eller kosten som sätter käppar i hjulet. Först måste man ta sig förbi den här biten, innan man kan börja tänka på de vardagliga omställningar som kommer när stickan visar positivt.
Sedan måste man som ett par komma fram till vilka förändrar som ska ske. För det första måste man se över sin kost. Det finns en del fisk och ost som inte är lämplig när man är gravid. Kvinnan måste också hålla sig borta från alkohol och rökning. Just rökningen kan vara svår att sluta med alldeles tvärt. Då får man ta hjälp av vården eller så kan man ringa ett journummer för att få stöd genom avvänjningsperioden.
Det kan också kräva att man ställa om arbetsuppgifter och arbetsbördan i hemmet. En kvinna med foglossningar klarar inte av att bära tungt och kan ha svårt att gå långa sträckor. Många uppgifter kan landa på mannens axlar. Även morgonbestyr kan bli mannens börda, många kvinnor lider av morgonillamående under de första veckorna och det kan vara svårt att vara runt mat direkt på morgonen.
Alla graviditeter är annorlunda, men det krävs alltid omställningar och kompromisser. Så länge man är förbered för den typen av diskussion, kommer det att gå lättare.