Rutin – Viktigt i vardagen
Att kliva upp på morgonen, läsa tidningen, äta frukost och därefter i god tid åka till sitt arbete så att man kommer dit i tid, det är en viktig grundrutin för många av oss. Men varför är den viktig?
Det uppenbara svaret är såklart att man måste komma i tid till sitt arbete och därmed sköta sitt jobb, som ger dig lön för att betala leverne och uppehälle. Men det finns även fler svar på frågan, svar som har med mående och funktion att göra. Har man dåliga rutiner, eller ännu sämre, inga rutiner alls, ja då är det stor risk att man inte får vardagen att fungera och att man heller inte mår bra.
Förändring av vardagliga rutiner
För vardagliga rutiner det som påverkar oss och vårt välmående allra mest. För det är rutinerna som vi faller tillbaka på när allt annat är struligt och stormigt. Det är vår baslinje och saker vi gör nästan per automatik, generellt sett också utan någon större ansträngning eftersom det är just en rutin, något som ska göras – eftersom det är så livet fungerar. Vårt liv är uppbyggt av rutiner som gör vår vardag till vad den är. Rutiner kan vara både bra och dåliga och det är de bra som gör vår tillvaro fungerande och att vi har något att luta oss tillbaka mot. Dåliga rutiner som att skippa middagen, sova för sent, vakna för sent och så vidare, gör precis tvärtom.
Har man dåliga rutiner så är det viktigt att försöka förändra dessa, även om det är väldigt svårt och tar både tid och kraft. Men att arbeta med dem är att på sikt arbeta mot ett större välmående. Vi tänkte här nedanför räkna upp några basala rutiner som du kan tänka på om dina egna är bra eller dåliga. Är de dåliga så är det en idé att tänka på att förändra dem.
- Sömnrutiner – Det är vanligt med sömnproblem hos de som mår dåligt. Hur ser dina sovrutiner ut?
- Städrutiner – Hur är ordningen i din bostad?
- Ekonomiska rutiner – Fungerar din ekonomi bra eller dåligt i din nuvarande tillvaro?
- Kost och motion – Mycket av vårt mående beror på hur bra vi motionerar och hur vår kost är upplagd. Äter du rätt och motionerar du regelbundet.
Detta var ett axplock och det finns naturligtvis fler. Men det är en bra självhjälpsstart att åtminstone tänka igenom hur sina nuvarande rutiner ser ut.