Vardagsmotion

Att hålla vikten är viktigt för många av oss, och det inte bara för att man kanske känner sig mera tillfreds med sig själv och har en bild av sig själv som någorlunda smärt, nej det är förstås även för hälsan i övrigt också.

TrappaSomliga har dock svårare än andra att ha rutin på sin motion på exempelvis ett gym eller på joggingturer. Är man en av dessa så kan en lösning vara att ta till vara på den vardagsmotion som finns möjlighet att ägna sig åt. Vi ger några tips på vardagsmotion som man kanske inte alltid tänker på att den finns tillgänglig – eller ens kan ses som någon form av motion.

Om vi som exempel tar ett scenario för någon som arbetar på ett kontor med ett mycket stillasittande arbete. Vi visar skillnaden mellan nästan ingen förbränning och en ganska stor förbränning. Exemplet har vi lånat från en artikel på iform.se.

Morgon – Gå till arbetet 800 meter –  kontra gå i rask takt och lämna sitt barn på skolan och därefter gå vidare till arbetet.

Fram till lunch – Sitta koncentrerat och arbeta, endast avbrott för toalettbesök – kontra stå upp under tiden du arbetar, går till kollegor istället för att skicka ett mejl, alternativt går för att berätta att man skickat ett mejl.

Efter jobbet – Promenerar och hämtar barnet på fritids samt handlar och tar bussen hem med påsarna – kontra springa de 800 meterna hem från arbetet.

Kväll – Soffhäng med en bok eller tv-tittande. Några situps innan sängdags – kontra en liten cykeltur till en vän – eller bara en cykeltur. Därefter städning av badrum och köksgolvet.

Ganska så små ansträngningar att välja det andra alternativet alla gånger, men skillnaden i förbränning av kalorier är ungefär 300 stycken, inte illa på så pass lite ansträngning. Lägg därtill att gå i trappor, en tur med hunden, leka med barn – och så vidare, ja då har du fått dig en hel del vardagsmotion och bränt en hel del kalorier.