Solens skadliga strålar

Sol

Solen värmer och ger ljus, och vi nordbor är vana att dyrka solen och ta varje tillfälle till att sola under den korta sommarsäsongen. Synligt ljus gör oss pigga och glada, värmestrålning känns skönt mot huden och gör att vi kan njuta av att gå i sommarkläder.

Men tyvärr består solstrålningen av flera komponenter, och inte alla är bra för oss.

Den högenergetiska UV-strålningen, som skadar hudcellerna vid kontakt med huden, är farlig. Strålningen är tillräckligt energirik för att påverka kemiska processer i cellerna, som då skadas eller dör, och leder till att huden åldras. I värsta fall kan dessa fotokemiska processer i cellerna påverka arvsmassan och orsaka hudcancer.

Solen skickar ut en mycket stor mängd sådan skadlig strålning, så stor att den räcker för att sterilisera exponerade ytor i rymden. Här på jorden har vi som tur är en skyddande atmosfär. Det främsta skyddet mot UV-strålning består av det tunna lagret av reaktivt ozon i atmosfären, som är bra på att absorbera den skadliga strålningen innan den når marken. Men olyckligtvis är ozonlagret också extremt känsligt för miljöfarliga utsläpp i atmosfären, och i Norden och polartrakterna är därför ozonlagret påtagligt svagare idag än på 1900-talet.

För att skydda dig mot den skadliga strålningen bör du tänka på att planera dina vistelser i solen, så att du inte bränner dig genom att vara ute länge helt oskyddad. Solen bränner också som starkast mitt på dagen, när strålningen går den kortaste vägen genom atmosfären. På kvällen är det däremot mindre risk för att bränna sig. Val av kläder är mycket viktigt – en bra tröja och keps eller annat solskydd skyddar effektivt.