Allt du behöver för makeup och hudvård

Du kanske har badrumshyllan full med olika produkter för hudvård och makeup, men kanske använder endast en bråkdel av allt du har inskaffat. Nu ska vi berätta vilka produkter du har nytta av i din arsenal.

Hudvård enligt hudtyp

Om du inte vet vilken hudtyp du har är det svårt att välja rätt hudvårdsprodukter. Torr, irriterad hud kräver mera återfuktande produkter än fet hud med akne och den ofta problemfria normala huden behöver totalt annorlunda produkter. Välj rätt produkter just för din hud.

Vår hud är vårt största organ och dess hälsa och utseende påverkas av en mängd faktorer, såsom kost, sömn och yttre påverkan. För att ta hand om vår hud på bästa sätt är det viktigt att förstå dess olika typer och tillstånd. I denna artikel kommer vi att gå igenom de vanligaste hudtyperna och hudtillstånden och hur man kan ta hand om dem.

Hudtyper

Normal & balanserad hud
Normal hud är den mest balanserade hudtypen. Den har varken för mycket eller för lite oljor, är mjuk och smidig med små porer och en jämn hudton. Denna hudtyp kräver endast grundläggande hudvård, såsom att rengöra och fukta huden för att hålla den i sitt optimala tillstånd.

Normal – torr hud
Normal – torr hud är en blandning av normal och torr hud. Huden kan vara mjuk och smidig med små porer, men har tendens att bli torr och stram vid extremt väder eller vid användning av aggressiva produkter. För att ta hand om denna hudtyp bör man använda milda rengöringsmedel och återfuktande produkter.

Torr hud
Torr hud kännetecknas av små porer och en ojämn hudton. Huden kan kännas stram och irriterad och har ofta tendens att flagna eller bli fjällig. För att ta hand om torr hud är det viktigt att använda rika, återfuktande produkter och undvika produkter som innehåller alkohol eller starka kemikalier.

Normal – fet hud
Normal – fet hud är en blandning av normal och fet hud. Huden kan ha en oljig T-zon (panna, näsa, haka) medan resten av ansiktet är normalt. Denna hudtyp kräver lättare fuktgivande produkter och oljefria produkter.

Fet hud
Fet hud kännetecknas av stora porer och en skinande yta. Huden kan ha en tendens att utveckla finnar och akne på grund av överproduktion av talg. För att ta hand om fet hud bör man använda produkter som kontrollerar oljeproduktionen och undvika tunga, fetthaltiga produkter.

Hudtillstånd

Känslig hud
Känslig hud kan reagera på många olika saker, såsom kyla, värme, hudvårdsprodukter eller stress. Den kan kännas irriterad och klia och kan utveckla utslag eller rodnad. För att ta hand om känslig hud är det viktigt att undvika produkter med starka kemikalier och parfymer.

Mogen hud
Mogen hud kännetecknas av förlusten av elasticitet och fasthet och kan utveckla fina linjer och rynkor. För att ta hand om mogen hud är det viktigt att använda återfuktande och anti-aging-produkter som stimulerar kollagenproduktionen i huden och hjälper till att minska synliga tecken på åldrande.

Rynkor
Rynkor kan uppstå på grund av förlusten av elastin och kollagen i huden och kan vara resultatet av ålder, solskador eller andra yttre faktorer. För att förebygga rynkor är det viktigt att skydda huden från solens skadliga strålar och använda anti-aging-produkter som hjälper till att minska synliga tecken på åldrande.

Akne & utbrott
Akne och utbrott kan uppstå på grund av överproduktion av talg och en ökning av bakterier i huden. Detta kan orsaka finnar, pormaskar eller cystor. För att behandla akne och utbrott är det viktigt att använda produkter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid som hjälper till att rensa porerna och minska inflammationen.

Oljig & blank
Oljig och blank hud kan orsakas av överproduktion av talg och kan resultera i pormaskar, finnar och en glansig yta på huden. För att behandla oljig och blank hud är det viktigt att använda produkter som kontrollerar oljeproduktionen och undvika tunga, fetthaltiga produkter.

Ojämn hudton
Ojämn hudton kan orsakas av solskador, pigmenteringar eller inflammation i huden. För att behandla ojämn hudton är det viktigt att använda produkter som innehåller AHA- eller BHA-syror som hjälper till att exfoliera och jämna ut hudtonen.

Pigmenteringar
Pigmenteringar kan uppstå på grund av solskador, hormonförändringar eller inflammation i huden. Detta kan orsaka missfärgningar, fläckar eller melasma. För att behandla pigmenteringar är det viktigt att använda produkter som innehåller ingredienser som hydrokinon, C-vitamin eller retinol som hjälper till att minska synliga pigmenteringar.

Fuktfattig & yttorr
Fuktfattig och yttorr hud kan kännas stram och torr och kan orsakas av kallt väder, uttorkande produkter eller överexponering för solen. För att behandla fuktfattig och yttorr hud är det viktigt att använda rika, återfuktande produkter som hjälper till att återfukta huden.

Förstorade porer
Förstorade porer kan orsakas av överproduktion av talg eller förlust av elasticitet i huden. Detta kan resultera i stora, synliga porer på huden. För att behandla förstorade porer är det viktigt att använda produkter som innehåller ingredienser som niacinamid eller retinol som hjälper till att minska porstorleken.

Produkter för din makeup

När du börjar med makeupen ska du först tänka på sminkbasen. Först vill du återfukta den rena huden och med en primer. För en mera täckande bas kan du fortsätta exempelvis med en BB, CC eller DD kräm. Sedan kan du täcka det du inte vill se med en concealer. Du kanske ännu vill definiera dina drag med highlighter och rouge. Utöver basen använder du säkert produkter för ögon och läppar. För ögonmakeupen behöver du eyeliner, mascara och en penna för dina ögonbryn. Även ögonskugga och kajal kan vara bra att ha tillhands. Läppstift, läppglans och produkter med bådadera funktionerna hjälper dig att få fin färg och glans på dina läppar. Mera idéer och inspiration samt allt du behöver för din makeup får du på nätet.