Dieter

Dieter ja, många finns det och många är omskrivna i kvällspressen som den nya mirakeldieten som får dig att supertappa vikt och komma i superform och således få superkroppen. Men vad funkar och vad är egentligen diet?

Vad är en diet?

Caesar sallad

Diet är inte som många kanske nödvändigtvis tror, en typ av mat man äter för att gå ner i vikt. Diet är helt enkelt den sammansättning av kosten som du har. Äter du bara ostbågar och rostbiff så är det också en diet. Men generellt sett så brukar det, när det talas om dieter, syftas på olika varianter som sägs hjälpa dig att minska i vikt.

Att gå ned i vikt är något som många vill göra. För hälsans skull, för utseendets skull eller för idealens skull. Många tidningar skriver ofta ”den nya mirakeldieten”, men generellt sett så kan man säga att det inte finns några genvägar. Däremot finns det sätt att öka chanserna att minska i vikt. Swiss Clinic är ett företag som säljer något som heter Swiss diet, en sorts produkt som hjälper kroppen till viktnedgång. På sin sida så skriver man dock att det är balansen av vad vi äter och hur mycket vi rör oss som har den största betydelsen för den generella viktnedgången och fettförbränningen.

Snabba lösningar eller långsiktigt tänkande

Många dieter och för den delen kurer, fokuserar i sin marknadsföring på snabba lösningar med snabb viktnedgång och tydliga resultat inom en kort tidsperiod. Men det gäller att tänka långsiktigt när det gäller vårt leverne. Många dieter och metoder som ger snabba resultat är också ofta de som ger snabba bakslag därefter. Ofta kan det bli så att man går ner ett antal kilon snabbt men därefter så kommer vikten åter och mer därtill när man slutar med dieten.

Om man ser till många som minskat sin vikt ordentligt så går det att se tydliga mönster att det är en förändrad kost tillsammans med motion som är A och O när det gäller att minska i vikt. Det är första steget i processen. Men sedan så finns det metoder och preparat som den ovan nämnda som kan hjälpa till lite på traven.

Även om det nu kanske har låtit lite kritiskt till olika dieter så finns det förstås sätt att få dem att fungera bra i ens liv. Det viktigaste med exempelvis en diet som 5:2, som blivit populär det senaste året är planering. Bestäm i förväg hur lång tid du ska ge dieten och ha detta i åtanke under tiden. Ge inte upp innan du gett det en ordentlig chans. Exempelvis med 5:2 så är det ofta jobbigt med fastan till en början, men blir enklare ju längre tiden går.

Fördelar med 5:2

Det finns en hel del fördelar med 5:2 dieten, en del som är enkla att förklara, en del som kräver lite mer kunskaper om kroppens förbränning. Vi tänkte välja att berätta om den enklare delen idag. Egentligen så är det rätt så simpelt och egentligen som utan att utövaren av dieten egentligen behöver förstå faktumet som dieten utgår ifrån. I grund och botten så går dieten ut på att du ska konsumera färre kalorier än du förbrukar.

Genom fastedagarna så är detta precis vad du gör och under dessa två dagar så förbränner du väsentligt mycket mer kalorier än du intar – speciellt om du också motionerar. Det man dock ska komma ihåg är att även om det snackas om att du på de övriga dagarna får äta precis vad du vill, så ska du ändå tänka på att inte överdriva med kalorierna.