Må bra

Att leva i dagens samhälle är inte lätt. Enorma krav ställs på människor, att hela tiden vara tillgängliga, klättra på karriärstegen, vara en bra förälder och leva sunt. Ekvationen går sällan ihop särskilt bra, även om det finns många metoder för att få dagarna att gå ihop. Vi har färdiga matkassar, RUT-finansierad städ- och läxhjälp, vi får flexa med arbetstiderna och har möjlighet att ta med jobbet hem. Men glömmer vi inte något här? Var finns tiden för människorna och för kärleken?

Ekorrhjulet

Enlightened När hela livet känns som ett stort ekorrhjul som bara snurrar fortare och fortare börjar det bli dags att kliva av och ta tag i sitt liv. Stressnivån är vid det här laget så hög att hjärtinfarkten närmar sig med stormsteg och snart stannar hjulet vare sig man vill eller inte. Innan det går så långt finns det mycket man kan göra för att hejda den negativa utvecklingen – gå ner i arbetstid och om inte det är möjligt så kanske minska övertiden i alla fall. Börja motionera, motion är bevisat bra mot stress, men också mot ångest, enligt Göteborgs-Posten. Det behöver inte ens vara någon mer avancerad typ av motion än promenader eller lätt jogging, även om det spelar viss roll hur hårt man tränar. All motion gör ändå nytta i det långa loppet.

Kärleken

En annan viktig del som har stor påverkan på mående och hälsa är kärlek och relationer. Alla har vi olika behov av till exempel närhet, men det är sedan länge fastslaget att fysisk beröring är otroligt betydelsefullt för kroppen. När man tar emot eller ger beröring så belönar kroppen sig själv med att pumpa ut endorfiner, vilket gör att man mår bra och känner sig harmonisk. Så underskatta inte kramar, utan kramas gärna en extra gång!