God sömn

Sömn

Nästan två tredjedelar av livet ägnar vi åt sömn. Åtminstone är det så det skall vara om allt stämmer. De som inte lyckas sova så bra tycker ofta att 8 timmars sömn är en lyx.

Vi behöver sova bra för att huvudet och kroppen skall få vila. Om man sover gott blir dagen så mycket bättre och vi kan lättare brottas med våra dagliga uppgifter i arbete, skola och hem. En del drabbas av sömnavbrott mitt under natten. Vaknar och kan inte somna om. När morgonen sedan kommer känns det som man kunde sova en hel natt till.

Funderingar på orsak och verkan

Den som får sömnproblem tänker på vad som kan göras för att lösa detta problem. Ligger man och brottas med lakanen far många tankar genom huvudet. Vilka saker går att ändra på? Säkert funderar man om stress är en orsak. Visst, stress förbättrar inte sömnen. Beror det på mathållningen? Kanske för lite motion? Att man skall undvika alkohol behöver man väl knappast påminna om. Alla vet vid det här laget att alkohol ger sömnstörningar. Alkoholen ger till en början en djupare sömn för att sedan övergå till olika sömnstörningar.

Ta till alla knep

Det finns flera olika tips för att bryta sömneländet. Försök att sakta varva ner ett par timmar innan läggdags. Drick något rogivande, kamomillte till exempel, eller det gamla beprövade knepet, varm mjölk med honung. Av de saker att ta itu med är madrassen en viktig del. Rätt madrass kan vara helt avgörande för att sova bra. Aftonbladet.se har tagit fram en guide som kan hjälpa att hitta rätt madrass.

Sömn

Ett annat bra knep för den som har svårt att varva ner och somna på kvällen är att lyssna på ljudbok. Genom att sätta på en bra ljusbok och lyssna skingrar du dina tankar, får något att fokusera på så att du slutar att grubbla så mycket. Ett tips är att besöka Storytel.se. Där finns det en uppsjö av olika ljudböcker att ladda ner i din telefon. Du kan även i Storytel:s app ställa in hur länge du vill att boken ska spelas innan den stängs av automatiskt, så kan du lyssna ända tills du somnat och vet att boken stänger av sig själv.

Tanken på sömn

Om man inte kan somna eller somna om bör man inte ligga kvar i sängen. Upp och hoppa, aktivera kroppen och knoppen. Försök göra saker som man blir trött av. Att sova är inget som går att styra med tanken. Ligg inte och intala kroppen att den vill sova. Försök hitta på knep att somna som passar dig.