Så spår du din hälsa i fötterna

två kvinnor som slappnar av på spa

Visste du att dina fötter kan säga mycket om din hälsa i övrigt. Allt från vitaminbrister eller allvarligare sjukdomar.

Konkava naglar

Detta kan uppstå vid extrem järnbrist men det kan också uppstå vid överanvändning av starka mineraloljebaserade nagellacksbortagningsmedel. Det kan skapa skedformade naglar.

Vita naglar

Vita naglar eller vita prickar på nageln kan vara tecken på en rad olika sjukdomar. Allt från psoriasis till infektioner. Om hela nageln är intakt men genomvit kan det vara något värre som hjärtproblem, diabetes eller leversjukdom. Kontakta då läkare.

Sår

Små blåsor och sår kan vara helt normalt men om dessa håller sig kvar och inte vill läka kan det vara ett tecken på diabetes. Sök då läkarhjälp omedelbart för att få den behandling som behövs. Diabetes typ 2 innebär som ni säkert redan vet många andra risker än bara sår på fötterna.

Fotkramp

Kramp i foten är ingenting farligt men kan göra riktigt ont. Brist på mineraler och vitaminer som kalcium, magnesium och vitamin D kan vara orsaken. Skaffa kosttillskott på apoteket eller närmaste hälsobutik och se om det inte löser problemet.

Förhårdnader under foten

De flesta av oss har detta på hälarna och runt övre trampdynan. Men få av oss vet varför eller tar bort förhårdnaderna. De uppstår när man har för trånga skor eller sätter för mycket tryck på foten. Det kan också påverkas av alldeles för tunn och platt sula som inte ger något stöd. Foten måste bära hela kroppstyngden och behöver dämpande sulor för att må bra. Efter man har badat eller duschat är förhårdnaderna lite mjukare och mycket går att ta bort med en fotbil. Skaffa större skor som passar dina fötter bättre, samt en avlastade sula.

Gula naglar

Grova gula naglar tyder på att nageln är offret för en svampinfektion. Fotsvamp är något som är många drabbas av någon gång i livet. Receptfria medel finns att köpa på apoteket men hjälper inte alltid och speciellt inte mot nagelinfektioner. Då kan det kan alltid vara bra att prata med något proffs inom området. Någon som kan hjälpa dig hitta bästa lösningen för dina problem.

Kalla fötter

Om man får kalla fötter och tår utan att du utsatt sig för speciellt mycket kyla ligger troligtvis dålig blodcirkulation bakom det hela. De som röker, har diabetes eller har någon typ av hjärt-kärlsjukdom har större risk att drabbas. Ett bra tips är att skaffa kompressionsstrumpor, eller stödstrumpor som det vanligtvis kallas. De sätter tryck runt vaden och foten och tvingar igång blodcirkulationen. Passar jättebra för dem som joggar mycket men underlättar även för dem som sitter mycket eller står upp större delen av dagen.

Smärta

Om man har ont i fötterna utan att ha haft på sig hemska skor(tänk klackar) så kan det mycket väl vara något annat som orsakar det.

Träning i form av till exempel löpning och basket där det är mycket stötar och påfrestningar på benen i fötterna kan orsaka frakturer, speciellt hos de med benskörhet. Dessa frakturer kan vara mycket små men ändå orsaka mycket smärta.

Fakta till texten är hämtad från Måbra.com.