Smyckestradtition

Vi har smyckat oss sedan urminnes tider. Vi har alltid valt att klä oss i mer än kläder för att visa rikedom, visdom, individualitet och så vidare. Här i Sverige har det varit likadant, ända sedan den tid då vi inte ens blivit Sverige än. 

Sametradition

Samerna har funnits här längre än oss och ockuperar ett område som sträcker sig över Norge, Sverige, Finland, Kolahalvön och Ryssland. Det finns cirka 20 000 i samer i Sverige och de har levt ett semi- till helt nomadiskt liv.

Deras smycken bygger mycket på deras traditioner och kultur. De är oftast i tenn och läder och avbildar gärna det karga landskapet och den samiska mytologin. Smycken användes inte bara som utsmyckning utan var också en del av de samiska ritualerna som hölls av Nåjden, alltså samernas shaman.Tenn var för dem, den magiska metallen, och användes även i kläder.

I dag ser man mycket av den samiska kultur på marknader och uppe i Lappland. Deras smycken är välgjorda och detaljerade. Faktum är att det är vanligare bland samer att man specialbeställer ett smycke som passar en själv än att köpa det som redan ligger framme till försäljning.

Nutida smycken

Nuförtiden skiftar trenderna snabbt men den metall som alltid legat högt upp i listan är silver och guld. Guldsmycken har oftast setts som de dyrare och mer exklusiva varianterna men silver har varit nära samma status flera gånger. Silver är enkelt att matcha med utstyrslar och andra smycken. Trenderna går mellan stora och dekorativa smycken till mer stilrena. Därför är det lämpligt för företag att alltid ha lite av varje och så stort utbud som möjligt. I dagsläget är det enkelt att hitta snygga smycken på nätet vilken smak man än har.

Tack vare nätet är det också lättare att kombinera flera olika kulturer runt en och samma hals. Man kan bära ett samiskt tennhalsband och en guldkedja från Amerika utan att någon höjer på ögonbrynen. Det är så lättillgängligt att det är lätt att man får för många smycken. Ska man satsa på bara ett fåtal borde man hålla sig till de tidlösa och klassiska varianterna som aldrig riktigt går ur mode.